Lokalne zanimljivosti

Otok Pag dugačak je preko 60 km i vrlo uzak širine od 2 do 9,5 km. Dužina obale iznosi 270 km što Pag ubraja u najrazvedenije otoke u Hrvatskoj. Površina mu iznosi 286,6 km2 te  je poznat i kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja temperatura zraka je 15 stupnjeva Celzijevih.

Svaka, pa i malena uvala blago se spušta prema moru i ima pješčane plaže s finim, kristalnim pijeskom.

Uočljive su velike razlike između istočnog i zapadnog dijela otoka.
Istočni dio otoka, okrenut prema kopnu, je nerazveden, strm, surova izgleda, visok, ukrašen mnoštvom grebena dok je zapadni dio otoka znatno niži, zeleniji, pitomiji.
Posebnost i zanimljivost otoka Paga su izvori pitke vode i brojne vrulje u moru. Voda na otok stiže uglavnom ispod morskog dna s Velebitskih padina.
Na otoku se nalaze tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko blato, Malo blato i Kolansko blato.
Iako se klimatske prilike na otoku ubrajaju u mediteranske, blizina Velebita čini svoje, pa tako utječe na biljni pokrov otoka – istočni dio je zbog jakih udara bure i jake posolice sasvim gol, ali usprkos tome na otoku se zadržao autohtoni zimzelen .

Plaža Zrće – poznata po muzičkim festivalima u cijelom svijet. (10 min. autom od smještaja)

Lunski maslinici (najstariji u Europi)

Paški sir (dobitnik nagrade za najbolji ovčiji sir na svijetu) – Paški sir je u svijetu poznat i cijenjen sir koji se proizvodi na otoku Pagu te je nagrađeno kao svjetsko najbolji sir napravljen od ovčjeg mlijeka

Paška janjetina – Kušajte ukusnu pašku janjetinu. Janjad na otoku Pagu se dijetalno hrani kaduljom, ružmarinom i lavandom kao bi se dobio blag, jedinstven i bogat okus

Paška čipka – vrsta čipke koja se šije u hrvatskom gradu Pagu (otok Pag) koja se odlikuje iznimnom ljepotom uzoraka, kvalitetom i načinom izrade te višestoljetnom tradicijom izrade.

Paški trokut – megalitski otisak u obliku jednakokračnih trokuta na otoku Pagu, u blizini mjesta Novalje. Trokut je otkrio hrvatski geolog Zdenko Grbavac 9. svibnja 1999. godine na brdu Tusto čelo[1][2], prilikom obavljanja geodetskih poslova za lokaciju kamenoloma.